GEKONČÍK NOČNÝ

GEKONČÍK NOČNÝ

Rozšírenie: Afganistan, Pakistan, India (južne až po Bombaj).

Veľkosť: Dorastá do dĺžky 25cm, zriedkavo 30 cm.

Opis: Základné sfarbenie vrchnej strany tela dospelých jedincov je špinavej bieložltkastej farby so zamatovými, nepravidelnými čiernohnedými škvrnami a väčšími žltými a bledofialovými fľakmi. Spodná strana tela je jednofarebná, bledoružovofialová. Na spodnej strane chvosta má jemnejšie čierne škvrnky. Sfarbenie I kresby sú pri jednotlivých jedincoch variabilné. Gekončík nočný má valcovitý, zvrchu mierne sploštený trup. Hlava, zúženým krkom výrazne oddelená od trupu, je pomerne veľká,široká,špicaro ukončená. Oči majú vertikálnu zrenicu, sivastú dúhovku, a dobre vyvinuté pohyblivé mihalnice. Gekončíky nočné spia so zavretými očami. Ušný otvor je zreteľný v tvare obráteného písmena D. Medzi jemnými šupinami vystupujú na vrchnej strane tela nápadné kužeľovité výrastky. Predné I zadné končatiny, ktoré sú v pomere k telu štíhle, majú po 5 prstov s pazúrmi. Chvost sa po ulomení regeneruje, no už nedosiahne pôvodný vzhľad. Jemnú kožu tela, ktorá je pred zvliekaním belavá a matná, gekončíky nočné po zvlečení požierajú. Samce, ktoré sú väčšie ako samice, majú výrazné análne póry a zdureninu pod kloakou. Samice sú zavalitejšie.

Výskyt a spôsob života: Obýva výlučne suché oblasti, skalnaté pustatiny riedko porastené trávou a kamenisté stepi. Aktívny je za súmraku a v noci. Na vzpriamených končatinách sa pohybuje pomalým typickým pohybom celého tela, čím pripomína skôr salamandru ako jaštera. Gekončíky nočné sa cez deň zdržiavajú v puklinách skál, pod veľkými kameňmi alebo v opustených norách hlodavcov. Ich nepriateľmi sú najmä líšky, ktoré  požierajú aj jedince usmrtené na cestách. V severnom areáli rozšírenia zimujú 2 až 3 mesiace.

Rozmnožovanie: Asi mesiac po párení, ktoré prebieha vo februári až máji, samica kladie zväčša dve oválne kožovité vajcia pod kamene, alebo do puklín skál. Inkubácia v závislosti od klímy trvá 9 až 14 týždňov. Vyliahnuté mláďatá, dlhé 7-8 cm, majú na špinavožltom základnom sfarbení tela výrazné, priečne zamatové čiernohnedé pásy. Dospievaním sa postupne výraznosť pásov úplne stráca a na vrchnej strane tela zostávajú len nepravidelné čiernohnedé škvrny. Pohlavne dospievajú v druhom roku života.

Potrava: Živia sa rôznymi pavúkmi, škorpiónmi, chrobákmi, kobylkami a koníkmi. Známe sú však aj údaje, že v prírode požierajú nielen vlastné mláďatá, ale i mláďatá iných druhov gekónov.

Chov: Pre svoj zaujímavý vzhľad, pekné sfarbenie, mimoriadnu miernosť, znášanlivosť a nenáročnosť sú gekončíky nočné vďačnými teráriovými zvieratami aj pre najmenších začínajúcich teráristov.

Terárium: Vzhľadom na to, že tento druh plazov sa zdržiava najmä na dne terária a len zriedkavo sa šplhá, terárium by malo byť dlhšie ako vyššie. Chovnú skupinu gekončíkou nočných 1 samec a 2 až 3 samice chováme v teráriu s rozmermi okolo 90 x 50 x 40 cm. Dno terária tvorí kameninová drvina zmiešaná s pieskom. Zadnú stenu a boky môžeme vyložiť kameňmi, bridlicami či kôrou. Do terária naaranžujeme väčšie i menšie kamene a korene. V každom prípade nesmú chýbať úkryty, či už z kameňov, koreňov, kôry, kokosových orechov, črepníkov a pod. Celkový vzhľad terária skrášlime vysadením niekoľkých suchomilných rastlín. Vhodnejšie sú umelé rastliny, ktoré neničia. Vyhrievanie zabezpečujeme žiarovkou inštalovanou v črepníku, ktorá nemá osvetľovať celú plochu terária. Teplota v teráriu by sa mala pohybovať cez deň od 22 do 29° C, v noci má poklesnúť na 20 až 22° C. Na dno umiestnime misku s vodou, hoci gekončíky častejšie prijímajú vodu olizovaním kvapiek po dennom rosení ako pitím.

Krmivo: V zajatí sú to predovšetkým múčne červy, koníky, svrčky, voskové mole, nočné motýle, kobylky a iný hmyz. Dospelým jedincom môžeme podávať aj mláďatá myší. Niektoré obľubujú i sladké ovocie ako sú jahody, maliny, banány a pod., ovocné kašičky, smotanové krémy  alebo hovädzie mäso, hoci iné jedince, i keď ich chováme v spoločnom teráriu, takúto potravu neprijímajú. Doplnkom sú vitamíny, rozdrvená sépiová kosť, kalciové tablety a vajcové škrupiny.  Pre dobré trávenie je dôležitý jemný piesok. Podľa údajov sa môžu pri dobrej starostlivosti dožiť aj viac ako 10 rokov.